X

3 motive importante pentru a evita somniferele pe măsură ce îmbătrânești

3 motive importante pentru a evita somniferele pe măsură ce îmbătrânești. Studiile arată că aproximativ 1 din 3 adulți nu dorm suficient (aproximativ 7 ore pe noapte pentru adulții de 50 de ani și peste) în mod regulat.

„Iar acești pacienți sunt adesea din grupele de vârstă mai înaintate”, spune Robert Satriale, MD, profesor asistent clinic și specialist în medicina somnului, care explică faptul că calitatea somnului tinde să scadă odată cu vârsta.

Deci, nu este surprinzător faptul că persoanele în vârstă sunt mai susceptibile de a apela la medicamente pentru ajutor. Dar există câteva lucruri pe care ar trebui să le știți înainte de a o face.

CITEȘTE ȘI: Lipsa somnului: Cum să îți dai seama că nu te odihnești destul

3 motive importante pentru a evita somniferele pe măsură ce îmbătrânești

Medicamentele pot avea efecte secundare periculoase

Medicamentele noi pentru somn au un profil „oarecum mai sigur” decât medicamentele mai vechi prescrise pentru probleme de somn, spune C. Ashley Garling-Nannes, profesor asistent clinic la Colegiul de Farmacie al Universității Texas din Austin.

Cu toate acestea, „orice sedativ sau somnolent vă va expune riscului de amețeli, căderi, lucruri de genul acesta”, spune Garling-Nanes. Cercetările arată că atât aceste medicamente noi, cât și cele mai vechi pot afecta funcția mentală și fizică la adulții în vârstă, ducând la un risc crescut de căderi și confuzie.

„Și apoi, desigur, în combinație cu alte medicamente – în special orice pentru durere, stare de spirit, anxietate – vă poate pune la un risc mai mare de depresie respiratorie”, adaugă Garling-Nanes.

Nu doar medicamentele eliberate pe bază de rețetă necesită precauție. Opțiunile fără prescripție medicală vin, de asemenea, cu o listă de efecte secundare neplăcute și potențial periculoase. De exemplu, declinul cognitiv și confuzia la persoanele în vârstă, precum și retenția urinară, constipația și amețeala de a doua zi, care pot interfera cu capacitatea de a conduce, subliniază Satriale.

Suplimentele merită un nivel similar de analiză. De exemplu, rădăcina de valeriană, un supliment pe bază de plante adesea comercializat pentru a îmbunătăți somnul, poate provoca amețeli, uscăciune a gurii și opacitate mentală.

Garling-Nanes avertizează că acest produs poate fi, de asemenea, amestecat cu alte suplimente pentru somn, ceea ce vine cu propria sa listă de posibile efecte secundare. Prin urmare, este întotdeauna o idee bună să cereți unui farmacist să revizuiască ingredientele cu dvs. înainte de a cumpăra un produs fără prescripție medicală, spune Garling-Nanes.

Este posibil să ascundeți probleme de sănătate subiacente

Să luați ceva care să vă ajute să dormiți poate fi o soluție rapidă, dar vă poate face să ignorați starea de sănătate care stă la baza insomniei dumneavoastră. Să luăm de exemplu anxietatea.

„Atunci când stai întins acolo și mintea îți bate la cap și nu poți să-ți oprești creierul pentru a merge la culcare, aceasta poate fi uneori o formă de anxietate”, spune Garling-Nanes.

Nu este neobișnuit ca o afecțiune cunoscută sub numele de sindromul picioarelor neliniștite să țină persoanele în vârstă treze noaptea, spune Satriale. „Și aceasta este o afecțiune care este ușor de tratat și pacienții ar trebui să discute cu medicii lor dacă au una”, adaugă el.

O tiroidă hiperactivă, apneea în somn, diabetul și durerea cronică sunt, de asemenea, asociate cu problemele de somn. La fel și medicamentele prescrise, inclusiv anumite antidepresive și tratamente pentru astm și hipertensiune arterială, pe care medicul le poate ajusta.

Există tratamente mai bune decât pastilele

Aveți probleme cu somnul? Este important să discutați cu medicul dumneavoastră, mai ales având în vedere legăturile dintre somnul insuficient și alte probleme de sănătate, cum ar fi bolile de inimă, diabetul și depresia.

Medicul dumneavoastră vă poate ajuta sau vă poate trimite la un specialist în somn sau la un terapeut instruit în terapia cognitiv-comportamentală pentru insomnie (CBT-I), despre care experții în domeniu spun că este prima linie de tratament pentru problemele de somn .

Această formă de terapie ajută pacienții să identifice și să abordeze obiceiurile și comportamentele care îi împiedică să aibă somnul de care au nevoie.

De asemenea, îi echipează cu tehnici de reducere a stresului și de relaxare. O analiză a cercetărilor arată că CBT-I este eficientă în rândul populației generale și al persoanelor în vârstă cu insomnie cronică. Și, spre deosebire de medicamente, CBT-I este „probabil să aibă mai puține efecte nocive”, notează cercetătorii.

CITEȘTE ȘI: Bacteriile intestinale și insomnia: Ce să mănânci pentru a dormi mai bine

Nu neglijați schimbările stilului de viață care pot duce la îmbunătățirea somnului.

„Exercițiul fizic este extrem de important pentru a ajuta oamenii să doarmă”, spune Satriale. „Persoanele care fac mișcare în mod regulat vor adormi mai repede și vor dormi mai mult decât persoanele sedentare”.

Orientările actuale recomandă ca adulții în vârstă să vizeze aproximativ 30 de minute pe zi de activitate de intensitate moderată, cum ar fi mersul rapid, potrivit actualno.com.

Consumul de cofeină și mâncatul târziu vă pot afecta, de asemenea, somnul.

Alte câteva sfaturi : Păstrați televizorul oprit și luminile slabe pentru câteva ore înainte de culcare, sfătuiește Satriale. Zgomotul alb sau maro și o pătură ponderată pot ajuta, de asemenea.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro